Aktuelnosti

445235322_967860588674239_534783280948232710_n

U petak, 24.maja 2024. godine, učenici Osnovne, Srednje i Srednje stručne škole našeg Centra su u pratnji svojih razrednika, realizovali jednodnevni školski izlet u zaštićenom rezervatu prirode “Bijambare”, koji se nalazi između naselja Nišići i Krivajevići, u blizini gradića Olovo, na području Općine Ilijaš.

Polazak učenika bio je ispred škole u 9.00 sati. Našoj “veseloj ekipi” su se pridružiili i roditelji. Već na samom ulasku u rezervat, atrakcija za djecu je bila vožnja turističkim vozićem.

Jedan broj učenika su u pratnji vodiča, posjetili Srednju bijambarsku pećinu, koja je duga 500 metara i sastoji se iz 4 dvorane. Učenici su posebno bili oduševljeni “koncertnom dvoranom” i predivnim prizorima pećinskog nakita koje su zabilježili svojim aparatima. Za sve učenike u restoranu kompleksa, je bio organizovan ručak i osvježenje. Ljubazni domaćini restorana su za djecu pripremili ćevapčiće i sokove. Nakon ručka učenici su uživali u igrama s razrednicima na igralištu u Drvenom gradu. Svi učenici su dobili magnetiće koje je poklonila gospođa Munevera Šljivo, ispred Udruženja žena

“Zlatne ruke Ilijaš”. Tokom posjete učenici su saznali da kompleks Bijambare pored 8 pećina, obiluje mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja i da je zabilježeno 133 životne zajednice i preko 800 vrsta biljaka. Vidjeli su prelijepe planinske ravnice i četinarske šume. Takođe, vidjeli su i skupinu stećaka koji su preneseni iz nekropole stećaka u Čevljanovićima.

U dobrom raspoloženju, prepuni utisaka, povratak s izleta bio je u 15.00 sati.

S ponosom ističemo da su naši učenici tokom boravka na izletu pokazali i ovaj put odgovornost, poštovanje i drugarstvo po čemu su prepoznatljivi gdje god da se pojave i zaista smo preponosni na njih.