Aktuelnosti

438030033_937255638401401_1266827351868849800_n

Učenici 2-1 razreda u pratnji svoje učiteljice Belme Hamzić su danas realizovali izvanučioničku nastavu, tokom koje su naučena znanja u školi praktično primjenili u svakodnevnom životu.

Najprije smo se gradskim autobusom provozali do stanice Park i ponovili pravila ponašanja u sredstvima javnog prevoza. Potom smo posjetili spomenike bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Šetnjom Titovom ulicom smo uočavali mnogobrojne radnje i ponovili zanimanja u užem zavičaju. Posjetili smo Pozoršte mladih, Narodno pozorište i glavnu Poštu, gdje smo ponovili usvojena znanja o javnim i kulturnim ustanovama. Mali predah smo napravili u Parku Jelena Vitas. Šetnju smo nastavili do Vječne vatre, gdje smo saznali više o danu oslobođenja Grada Sarajeva u 2.svjetskom ratu. Nakon toga, posjetili smo Pravoslavnu crkvu, Katedralu, Galeriju Novi Hram i Gazi- Husrev begovu džamiju. Prošetali smo i Gradskom tržnicom gdje smo vidjeli proizvode koje dobijamo od domaćih životinja. Također, prošetali smo i Bezistanom i vidjeli šta se tamo prodaje. Na vjerskim objektima smo uočavali geometrijska tijela koja smo učili iz matematike. Prošetali smo i pored hotela Evropa i vidjeli ostatke starog hamama. Predah smo napravili u ćevabdžinici Željo, gdje smo doručkovali naše tradicionalne ćevapčiće. Šetnju smo nastavili do Sebilja, Vijećnice i Inat kuće i s mosta posmatrali Bentbašu. U povratku smo prošetali Kazandžilukom i Saračima i napili se vode s česme Begove džamije. Posjetu smo završili u slastičarni gdje smo se zasladili slasnim kolačima. Lijep sunčan dan, praznično raspoloženje na ulicama su našu šetnju učinili još ljepšom i zanimljivijom.

Danas smo zaista svi uživali i dosta toga novog vidjeli i naučili a ponovili i primjenili ono što smo već znali. Prepuni utisaka vratili smo se u školu s željom da ovakvih časova i nastave bude što više i češće.

Tekst i fotografije pripremila profesorica Belma Hamzić.