Aktuelnosti

284414575_3344086652544862_8849707979653445144_n

U ponedjeljak, 30.05.2022. godine, profesori Hamza Ridžal i Edib Kadić održali su predavanje našim učenicima na temu “Put svile”.

Svoja iskustva sa putovanja podijelili su sa učenicima i istakli  da nikada do sad Bošnjaci nisu imali niti jednu zapisanu riječ, na bosanskom jezku o cjelovitosti prostora … Puta svile, trgovačkoj mreži koja je stotinama godina bila važna za protok roba i ideja, koji su dolazili sve do naše lijepe Bosne.

Put svile je naziv za mrežu karavanskih puteva čiji glavni cilj je bio povezivanje Sredozemlja s istočnom Azijom.  “Put svile” označava skup trgovačkih puteva između Kine i Zapada, a dobio je ime po svili, zato što je ona bila izuzetno skupa. Prenošenjem svile i začina karavanima od Kine do Evrope, stvoreni su čuveni putevi svile. Putem svile nisu se prenosile  samo robe kao začini, svila, staklo i porculan. Sa trgovinom su se prenosile i religije i kulture. Tim putem su doneseni i mnogi elementi naše kulture, običaji, religija, arhitektonski elementi, muzika- sevdalinke, hrana…

Učenici i nastavnici su uživali u predavanju i slikama sa njihovog putovanja, kao i u razgovoru o nevjerovatnim avanturama koje su doživjeli na svom putovanju.

Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da čujemo iskustva sa “Puta svile”.