Aktuelnosti

6

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dodijelilo je danas stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ukupno je dodijeljeno 313 stipendija za isto toliko učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih stručnih škola KS.

Od ove godine stipendirane su sve tri generacije učenika srednjih stručnih škola, određenih zanimanja, od početka do kraja školovanja. Novina je i da su programom stipendiranja od ove godine obuhvaćeni učenici s teškoćama, koji se obrazuju u Srednjoj školi za radno osposobljavanje i Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Pojedinačni iznos stipendija je 1.000 KM za školsku 2021/2022. godinu, za što je Ministarstvo izdvojilo 313.000 KM. Stipendije su dodijeljene za zanimanja koje su predlagale škole, i u skladu s kriterijima koje je propisalo Ministarstvo.

Radi se o zanimanjima potrebnim na tržištu rada kao što su elektroenergetičar, elektromehaničar, operater na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, plinski vodoinstalater, zavarivač, zlatar-draguljar, stolar, bravar, mesar, prerađivač mlijeka, voćar-vinogradar-vinar, mehaničar hidraulike i pneumatike, keramičar-podopolagač, moler-farbar, rasadničar, hemijski čistač, autolimar, autolakirer, bravar/zavarivač, krojač, knjigovezac, reklamni grafičar, farmer, kuhar, pomoćni kuhar i pomoćni tapetar.